-Θα σας πω πως δούλευε το σχολειό. Είπαμε ότι υπήρχανε σχολειά σαν το δικό σας μεγάλο, αλλά υπήρχαν και μικρά. Δουλεύανε, το σχολείο πηγαίναμε στο σχολείο και πρωί και απόγευμα. Και το Σάββατο. Και την Κυριακή το πρωί, όλα τα παιδιά υποχρεωτικά στην εκκλησία. Με το δάσκαλο. Και το Σάββατο σχολείο. Το Σάββατο πηγαίναμε μόνο το πρωί. Τις υπόλοιπες μέρες πηγαίναμε πρωί, πηγαίναμε 8.30 η ώρα, σχολάγαμε στις 12.30, πηγαίναμε σπίτι, τρώγαμε και ξαναγυρίζαμε πάλι για μάθημα.

Στο σχολείο;

-Ναι. Βέβαια. Το πρωί κάναμε τα βασικά, Γλώσσα και Μαθηματικά και το απόγευμα όλα τα άλλα. Γυμναστική, ιστορία, Φυσική, όλα. […] Το μεσημέρι όσα παιδιά ήταν κοντά στο σχολείο πήγαιναν σπίτι τους. Όσα ήταν πολύ μακριά, γιατί στο χωριό μου ήτανε παιδιά που ερχότανε και 3 χλμ με τα πόδια από το σπίτι τους, μένανε στο σχολείο μόνα τους. Μόνα τους. Τρώγανε που είχανε φέρει το φαγητό, τα μεγάλα παιδιά προσέχανε τα μικρότερα, τα διαβάζανε, να τους δώσουνε να φάνε και το μεσημέρι το απόγευμα που πηγαίναμε πάλι σχολείο, κανένα παιδί δεν παραπονιότανε ότι τον χτύπησε, ότι τον μάλωσε, ότι του πέταξε το ένα, τίποτα. […]

-Πόσα διαλείμματα κάνατε;

-Κάναμε ένα. Ένα μεγάλο. Ένα διάλειμμα μεγάλο. Από τις 10 μέχρι τις 11 παρά τέταρτο. Το πρωί εχτύπαγε η καμπάνα. Πήγαινε ένα παιδάκι στην εκκλησία και χτύπαγε την καμπάνα και τρέχαμε στο σχολείο. Όταν σχολάγαμε, πάλι χτύπαγε η καμπάνα, όταν σχολάγαμε. Το μεσημέρι για να ξαναπάμε πάλι χτύπαγε, και το βράδυ. Αυτό γιατί; Γιατί στο χωριό οι περισσότεροι δεν είχανε ρολόγια και κανονίζανε τις δουλειές τους ανάλογα με την καμπάνα του σχολειού. «Α, εχτύπησε, πάμε για δουλειά». «Α, εχτύπησε τώρα. Σχολάσανε. Ώρα να τελειώσουμε». 

Να μας πείτε και για τον κήπο.  

– Α, ναι. Δίκιο έχεις. Είχαμε και σχολικό κήπο. Η κάθε τάξη είχε ένα κομματάκι που το περιποιότανε, ήταν τα λουλούδια, και κάθε εποχή φύτευε και λαχανικά και εκοίταζε η μια τάξη με την άλλη ποιος θα κάνει καλύτερο κήπο. Υπήρχε ο σχολικός κήπος σε όλα τα σχολεία.  Και τα παιδιά ξέρανε ποια ήταν η τριανταφυλλιά, ξέρανε τι είναι η μυρτιά, ποια ήταν η μαργαρίτα, ξέραν τι είναι το μαρούλι.