Επίσης, εδώ στη Σύρο παλιά, επειδή χρησιμοποιούσαν και αρκετά την κουζίνα της Ευρώπης, φτιάχναν ένα πολύ ωραίο γλυκό. Παίρνανε κάστανα, γιατί τα κάστανα από ότι ξέρετε είναι χριστουγεννιάτικα. Βγαίνουν εκείνη την εποχή. Παίρναν λοιπόν κάστανα, τα βράζανε και τα περνούσαν από το μύλο.
Παλιά είχαν τον μύλο, τώρα έχουν το μπλέντερ. Δηλαδή, όπως ήταν λιωμένα τα κάστανα, τα βάζαν σε ένα στρογγυλό σκεύος και τα γύριζαν από πάνω. Κι από κάτω έβγαινε σαν μακαρονάκι αυτό. Βάζαν λοιπόν τα κάστανα, τα κάνανε έτσι σαν βουνό, ένα άσπρο. Βάζανε τα κάστανα, αφού τα είχαν αλέσει και ήταν σαν πουρές, από πάνω βάζαν κυδώνι γλυκό, μετά βάζανε λίγο καφέ. Ραντίζαν από πάνω. Και ξανά κυδώνι γλυκό. Και ξανά. Και γινόταν έτσι, ένα σαν βουνό. Τόσο ψηλό! Που το λέγανε Mont Blanc. Mont Blanc στα γαλλικά σημαίνει το Λευκό Όρος.
To Λευκό Όρος είναι το πιο ψηλό βουνό, με χιόνια, στην Ευρώπη. Και το βγάζαν λοιπόν στο τραπέζι συνήθως τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά.